Valpspekulanter

så här fungerar det hos mej

Hur jag möter valpspekulanter och vad du kan förvänta dig samt kanske några svar på frågor du har. Många valpspekulanter hör av sig via epost först, man ger kanske en kort presentation av sig och vad man letar efter. Vissa skickar sms och andra ringer som första kontakt. Alla sätten är bra sätt att ta kontakt på. Det är däremot inte ok att stå i dörren för hembesök utan att ha bestämt tid först.

Detta för oss in på nästa del i valpspekulerandet. Givetvis ska du kunna komma på besök och hälsa både på de vuxna hundarna och senare även valparna. Detta är ett jättebra sätt för både dig och mig som uppfödare att ta pulsen på varandra och för dig att träffa just mina hundar och se hur jag har det. Detta är en viktigare bit än vad många människor tänker på.

Om du inte gillar uppfödaren, om du inte känner att du får svar på dina frågor eller möts av en attityd du inte gillar eller kanske av hundar du inte tycker vekar rastypiska/friska/trevliga, ja då tycker jag du ska dra öronen åt dig oavsett vad vi har pratat om tidigare och alldeles oavsett hur söt valpen är. Förtroendet för uppfödaren måste finnas från start för finns det inte då, ja då har man inget förtroendekapital att ösa från ifall det visar sig bli så att valpen man köpt kanske skulle bli sjuk/skadad/få andra problem. Det finns ALLTID fler uppfödare, välj någon annan om det inte känns bra.

I förtroendekapitalet och i detta med att du ska kunna känna dig trygg ligger också att uppfödaren ska kunna redogöra för vilka sjukdomar som finns i rasen. Uppfödaren ska villigt berätta vad föräldradjuren har lämnat tidigare osv.  Givetvis ska du också få reda på hur just den här rasen behöver skötas/tränas/hanteras. Var noga med ditt valpköp.

När tiken är dräktig eller kullen är i planeringsstadiet så är det många som väljer att ställa sig på kö för en valp, då tycker jag det är toppen att man berättar ärligt vad man vill ha sin hund till och ifall man står i kö även hos andra uppfödare. Hos mej får valpspekulanter tipset att kolla hemsidan och när jag vet atOm du inte gillar uppfödaren, om du inte känner att du får svar på dina frågor eller möts av en attityd du inte gillar eller kanske av hundar du inte tycker vekar rastypiska/friska/trevliga, ja då tycker jag du ska dra öronen åt dig oavsett vad vi har pratat om tidigare och alldeles oavsett hur söt valpen är. Förtroendet för uppfödaren måste finnas från start för finns det inte då, ja då har man inget förtroendekapital att ösa från ifall det visar sig bli så att valpen man köpt kanske skulle bli sjuk/skadad/få andra problem. Det finns ALLTID fler uppfödare, välj någon annan om det inte känns bra.

I förtroendekapitalet och i detta med att du ska kunna känna dig trygg ligger också att uppfödaren ska kunna redogöra för vilka sjukdomar som finns i rasen. Uppfödaren ska villigt berätta vad föräldradjuren har lämnat tidigare osv.  Givetvis ska du också få reda på hur just den här rasen behöver skötas/tränas/hanteras. Var noga med ditt valpköp.

När tiken är dräktig eller kullen är i planeringsstadiet så är det många som väljer att ställa
t en tik är dräktig så får de som satt upp sig på väntelista en liten gräddfil med nyhetsbrev via mailen med lite mer info/bilder. Det ska inte kosta pengar att stå på väntelista – det är i mina ögon helt oacceptabelt.

Man kan när som helst hoppa av eller ångra sej, men visa uppfödaren respekten att så tidigt som möjligt meddela detta. Det är inte pinsamt eller konstigt, men det är inte roligt att som uppfödare sitta med valpar kvar då dom är 6-7 veckor och man redan skickat iväg andra spekulanter till andra kennlar. Det går bra med ett enkelt mail för att avboka sin valp.

Hos mig får ingen välja valp, man får komma med önskemål men eftersom det är jag som uppfödare som träffar valparna mest så är det också jag som känner deras personligheter och utefter detta kan para ihop rätt spekulant med rätt valp. Naturligtvis ska du själv välja vilket kön men vilken av valparna i kullen du kommer få är det jag som avgör.

När valparna är födda kommer jag att meddela dem som har tecknat sej på väntelista inom 5 dagar att valparna kommit. Då kan det vara bra att tänka till en extra gång, är vi säkra på att vi vill ha en valp ur denna kull. Om man då tackar ja, så betalar man in sin bokningsavgift (avgift 3.500 denna dras av från totala köpesumman vid leverans). Sen brukar jag vänta till dess att valparna är ca. 4-5 veckor innan jag tar emot besök. I samband med första besöket eller om man är långväga kanske via mail/telefon så brukar vi skriva kontrakt på valpen och köparen får en kopia av kontraktet med sej hem.

Då det ibland kan bli många valpar och många valpköpare så måste man förstå att det bara kan vara korta besök hos uppfödaren. Tiken och valparna behöver lugn och ro så det blir en behaglig uppväxt för valparna. De första besöken är att man inte stannar längre än 2 timmar. Det är mycket uppskattat att man håller överenskomna tider eller hör av sej om man är sen eller ställer in besöket. De flesta uppfödare vet hur det är att vänta på folk som inte kommer – det är minst sagt tråkigt/irriterande och skapar genast en dålig kontakt. Du har en uppfödare men uppfödaren har många valpköpare detta betyder inte att du är oviktig eller inte ska få den tid just du behöver, men respektera att andra valpköpare också har rätt till sin tid.

Till slut är du inte längre spekulant, du har tillsammans med uppfödaren valt och skrivit kontrakt på just din valp och så är du då hundägare. Grattis, hoppas du känner att du gjort ett rätt beslut fattat på bra grunder.